Poradna Papíry do tiskáren


Autor: Marek | Vloženo: 28.11.2022 000 21:15 | Témata: Poradna Papíry do tiskáren

Marek

Jak nebo kde se značí třída papíru A, B nebo C?

  • kppapir

    kppapir

    29. listopadu 2022

    Stupnice dopomáhá identifikaci. Neboli závisí na parametrech daných výrobcem.
    Zásadními parametry jsou - bělost - opacita - splňujici certifikace - váha - drsnost.
    Tohle vše se sčítá a udělují se body, papír třídy A=100 bodů.
    Ohodnocení A-B-C má zákazníkovi pomoci lépe rozpoznat a orientovat se v tabulkách, které jsou jen pro výrobce, distributory a prodejce.
    Můžete se občas setkat třeba s B+ tím obchodník naznačuje, že se jedná o nějaký zvýšený výše uvedený parametr, než přesně uvádí rozdělovací tabulky.
    Je to tolerovaný údaj, ale není oficiální.
    Bohužel letošní tlak na cenu sem přivádí papíry, které by neměli mít ani to označení "C". Jsou spíš z kategorie psacích papírů.
    Přitom "C" není podřadné je to papír s kontrolovanou normou pro běžný tisk a ve většině případů lze tisknout i "barevně". Samozřejmě závisí na výstupním požadavku.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • makov

      29. listopadu 2022 - makov

      Děkuji za zprávu, ale zajímá mě, podle čeho, jako zákazník, poznám o jaký papír jde? Kde je to např. na obalu vyznačeno? Když budu v ruce držet dva rozdílné balíky papírů, jak poznám o který se jedná?


    • KP PAPIR

      30. listopadu 2022 - Oficiální zástupce obchodu KP PAPIR

      Prodejci to povětšinou mají v popisu zboží. Pokud nechcete nebo nevěříte jejich udané třídě, tak si musíte stáhnout ty certifikáty a porovnat parametry.
      Pokud nad tím nechcete trávit čas ......
      vizuální kontrolou po staru, položit jeden list papíru ve dne na okno, čím více tmavých míst tím nižší kvalita. S tím právě souvisí parametr opacita.
      Jinak po většinou zákazníci vybírají s ohledem na požadavky výstupu, na faktury a dodací listy stačí "C", na občasnou obchodní korespondenci "B" , na práci třeba v advokacii vítězí "A".
      Vyzkoušejte a berte papír, který Vám nebude prášit, při tisku více kopií se nebude sekat a nebude se v tiskárně kroutit. Na obalu by měl být alespoň parametr ISO 9706 (to je označení, že se jedná o permanentní papír)

      Jestli vybíráte označený papír podle výrobce tiskárny je jedno.

      P.S. Je to stejné jako u pohonných hmot někdo jezdí na Shell někdo Benzina a někdo nakupuje podle ceny a klidně i v traktorce.

      Takže až budete v ruce držet dva balíky papíru dejte na radu prodejce, který by měl vědět co prodává, měl by se Vás zeptat co preferujete a jaká je Vaše výstupní práce a podle toho by Vám měl poradit. Pokud to nedokáže běžte jinam.


    • Marek

      1. prosince 2022 - Marek

      Děkuji za informace. Pěkný den.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.